Istorie

Producția de placi ceramice datează din timpuri străvechi de la popoare precum egiptenii, babilonienii și asirienii. Ulterior, plăcile din ceramică au fost fabricate în aproape toate țările europene importante și în Statele Unite. La începutul secolului al XX-lea, placile  ceramice au fost produse la scară industrială. Invenția cuptorului tip tunel în jurul anului 1910 a sporit automatizarea in fabricarea plăcilor ceramice. Astăzi, fabricarea plăcilor este integral automatizată.

Astazi Europa, America Latină și Orientul Îndepărtat sunt cei mai mari producători de țiglă, Italia fiind liderul la 1.500.000 mp / zi începând din 1989. Italia asigura la 24,6% din piața mondială, urmata de Spania (12,6%), Brazilia și Germania (ambele la 11,2%), iar Statele Unite (4,5%). Piața totală a plăcilor de pardoseli și a pereților în 1990, conform unei estimări, a fost de 2,4 miliarde USD.

Compozitie

Materiile prime utilizate pentru a forma placi constau din minerale argiloase extrase din scoarța pământului, minerale naturale, cum ar fi feldspat, care sunt folosite pentru a reduce temperatura de ardere, și aditivi chimici necesari pentru procesul de modelare. Mineralele sunt deseori rafinate sau beneficiare în apropierea minei înainte de expedierea la instalația de ceramică. Principal sunt folosite praf de piatra, kaolin, rasini, etc

Formarea

Cele mai multe plăci sunt formate prin presare uscată. În această metodă, liantul organic care conține pulbere liberă sau un procent scăzut de umiditate curge dintr-un buncăr în matrița de formare. Materialul este comprimat într-o cavitate de oțel prin pistoane de oțel și apoi este ejectat de pistonul inferior. Presele automate sunt utilizate cu presiuni de lucru de variind intre 4-6.000 de tone.
Sunt utilizate și alte metode în cazul în care corpul plăcilor este într-o formă mai umedă și mai formabilă. Extrudarea și perforarea sunt folosite pentru a produce plăci neregulate și plăci mai subțiri, mai rapid și mai economic. Aceasta presupune compactarea unei mase plastice într-un cilindru de înaltă presiune și forțarea materialului să curgă din cilindru în suluri scurte. Acestea sunt apoi perforate în una sau mai multe plăci folosind prese hidraulice sau pneumatice.

Zvantare

Placa ceramică trebuie să fie zvantata (la o umiditate relativă ridicată) după formare, mai ales dacă se utilizează o metodă umedă. Uscarea, care poate dura câteva zile, îndepărtează apa într-o rată suficient de lentă pentru a preveni fisurile de contracție. Se utilizează uscătoare continuă sau tunel care sunt încălzite cu gaz sau cu ulei, cu lămpi cu infraroșu sau cu energie cu microunde. Uscarea în infraroșu este mai potrivită pentru plăcile subțiri, în timp ce uscarea cu microunde funcționează mai bine pentru plăcile mai groase. O altă metodă, cu uscare prin impuls, utilizează impulsuri de aer fierbinte care curg în direcția transversală în loc de continuu în direcția fluxului materialului.

Coacere

Se utilizează, în general, o singură ardere – de obicei țiglă care este preparată prin cuptoare cu role de frezat umede. Aceste cuptoare deplasează mărfurile pe un transportor cu role și nu necesită mobilier de tip cuptor, cum ar fi batoane sau segmente. Timpii de ardere în cuptoarele cu role pot fi de 60 de minute, cu temperaturi de ardere de aproximativ 1.150-1250 grade Celsius pentru cca 45 min, urmat de un proces de racire rapid prin cu un flux de aer rece pana la temperaturi sub 100 grade Celsius in doar 15 min.

Control de Calitate

Toate placile ceramice trec printrun proces riguros de verificare bazat pe un program riguros efectuat electronic mai multi parametrii, rupere, abraziune/alunecare, densitate in profunzime, finisaj, dimensiune, ton si nuante de culoare, marcare.

Marcare si ambalare

Placile ceramice in urma procesului de verificare pot fi catalogate in mai multe categorii.

  • Calitate A sau Calitatea 1
  • Calitate B/A sau MS – Calitate Comerciala
  • Calitate B/B sau Calitatea 2
  • Calitate C sau Calitatea 3

INFORMATII REFERITOARE PRODUSE/LIVRARE/CALITATE/MARCAJ

Rectificare – procedeu tehnologic de ajustare a dimensiunii astfel ca produsul sa aibe exact dimensiunile
inscrise pe ambalaj, dupa debitarea exacta se finiseaza taietura prin rectificarea acesteia, la final produsul va
avea taieturi in linii drepte la 90*. Calitatea placilor nerectificate nu este inferioara placilor rectificate.

Natural – produsul este cu finisaj natural mat sau este nerectificat conform specificatiilor colectiilor. Calitatea
placilor nerectificate nu este inferioara placilor rectificate.
Satinat – finisajul este mat satinat

LAPPATO – aspectul si finisajul este semi polished, fiind o lustruire superficiala a suprafetei placilor

STRUTTURATO, GRIP – placile au un aspect rugos, aderent care nu permite alunecarea.

Polished, Levigato – finisajul este lucios obtinut prin polishare in mediu abraziv umed.

Calitatea A/1 este o calitate superioara fara imperfectiuni si este conforma standardelor de calitate din catalog
sectiunea tehnica a produsului.
Pentru aceasta nu se accepta retur in cazul comenzilor externe. Pentru Calitatea A/1 producatorul recomanda rosturi de minim 2 mm.

Calitatea EOL (END OF LINE) – este o calitate superioara fara imperfectiuni si este conforma standardelor de calitate din catalog sectiunea tehnica a produsului.
Pentru aceasta nu se accepta retur in cazul comenzilor externe. Pentru Calitatea A/1 producatorul recomanda rosturi de minim 2 mm.
Modelele si dimensiunile etichetate EOL nu se pot comanda in viitor si sunt disponibile doar in cantitatea ofertata.
Calitatea FUORI PRODUZIONI (OUT OF PRODUCTION) – este o calitate superioara fara imperfectiuni si este conforma standardelor de calitate din catalog sectiunea tehnica a produsului.
Pentru aceasta nu se accepta retur in cazul comenzilor externe. Pentru Calitatea A/1 producatorul recomanda rosturi de minim 2 mm.

Calitatea BULK – este o calitate mixta de calitate medie. Placile si cutiile nu au fost sortate, verificate, se vinde AS-IS. “As-is” inseamna ca vanzatorul vinde si cumparatorul cumpara un produs in orice conditie exista si cumparatorul accepta produsul in conditia in care se afla cu toate viciile existente prezente si viitoare, marfa
nu are garantie.

Calitatea B/MS/SE este o calitate medie mixta. ACestea sunt ideale pentru proiecte cu buget redus unde se doreste obtinerea unui nivel cat mai ridicat de design. Sunt o buna alegere in detrimentul placilor oferite de furnizori indoielnici la preturi reduse. Placile etichetate B/MS/SE pot avea imperfectiuni grafice de suprafata cum ar fi puncte, picaturi sau modificari ale venaturii grafice, diferente de ton sau culoare fata de placile din caloage, imperfectiuni de taiere si ciupituri ale suprafetelor pot fi prezente, modificari ale suprafetelor si liniaritatii acestora, defecte pe partea din spate a placii. Cal B/MS/SE NU este conforma standardelor de calitate din catalog sectiunea tehnica a produsului. Pentru calitatea B/MS/SE, producatorul acorda o garantie limitata. Se vinde AS-IS.
Conditii de retur pentru Cal B/MS/SE: se accepta returul placilor cu defecte pentru cal B/MS/SE in maxim 48 h de la livrare in urmatoarele conditii – Daca placile nu pot fi montate sau prezinta defecte majore. Marfa sa fie in ambalaj original fara urme de montaj sau debitate si sa fie livrata la depozitul Gresie Premium. Pentru Calitatea B/MS/SE producatorul recomanda rosturi de minim 2-3 mm.

Stock Clearence – marfa provine de la furnizori care au un stoc limitat si doresc sa il vanda rapid pentru a face loc in depozit si nu pot livra cantitati suplimentare. Se vinde AS-IS (asa cum sunt).

Outlet – modele in cantitati limitate din colectii iesite din productie sau care nu mai fac parte din colectiile actuale. Se vinde AS-IS (asa cum sunt).

Clasificări ale placilor ceramice in functie de utilizare

Clasificări ale placilor ceramice conform Norme International Organization for Standardization ISO 13006, aplicabil placilor ceramice peste 5 mm grosime si 1200 mm lungime, absorbtie sub 0.5%,  ISO 10545

Clasa 1: Nu Trafic de picior: Placi ceramice recomandate numai pentru aplicații interioare rezidențiale și comerciale. Clasa 1 este, de asemenea, uneori utilizată pentru podele de baie.

Clasa 2: Trafic de lumină: Placi ceramice pentru aplicații interioare de pereți rezidențiali și comerciali și pentru aplicații pentru podele de baie rezidențiale. Unele utilizează plăci de clasa 2 pentru pardoselile mici de utilități, dar pentru cea mai lungă și cea mai durabilă utilizare este cel mai bine să se utilizeze clasa 3 sau 4.

Clasa 3: Trafic ușor până la moderat: Placi ceramice pentru podele rezidențiale, aplicații la blaturi și pereți. Cea mai comună țiglă rezidențială. Geamurile de pe aceste plăci sunt cel mai adesea foarte durabile, iar rezistența plăcilor poate face față stresului majorității zonelor de trafic.

Clasa 4: Trafic moderat până la greu: Placi ceramice sugerate pentru podele în zone rezidențiale și comerciale cu trafic intens, cum ar fi bucătării, birouri sau magazine.

Clasa 5+: Trafic greu până la extra-greu: Clasa 5+ este bună pentru zonele exterioare, centrele comerciale, aeroporturile, lobby-urile hotelului și pasarele publice.

Anti alunecare

PROPRIETATI ANTI-SLIP DIN 51130, DIN 51097

In prezent nu exista o norma europeana care sa determine determinarea rezistentei la alunecare.

Dar, ca in utilizarea de zi cu zi rezistenta la alunecare poate fi foarte importanta, va informam folosind standardele actuale ale Germaniei.
Rezistenta la alunecare este influentata de intretinere si uzura.
Standardele disting intre alunecarea suprafetelor de podea in zonele în care oamenii se plimba cu pantofii pe (R9-R13) si cu picioarele goale (A, B, C). Nivelul R indica unghiul de alunecare.

Metoda de masurare specificata în DIN 51130 face distinctia intre urmatoarele clase de alunecare si ofera indicatii cu privire la locul unde pot fi utilizate:

R9 (6 ° – 10 °) intrari si scari accesate din exterior, restaurante, magazine, clinici, spitale, scoli.
R10 (10 ° – 19 °) toalete si dusuri comune, bucatarii mici in restaurante si cafenele, garaje si subsoluri.
R11 (19 ° -27 °) facilitati de productie alimentara, bucatarii de dimensiuni medii in restaurante si cafenele, medii de lucru in care exista multa apa si namol, laboratoare, spalatorii, hangare.
R12 (27 ° -35 °) facilitati de productie pentru alimente bogate în grasimi, cum ar fi produsele lactate, uleiurile alimentare, carnea vrac; bucatarii mari in restaurante si cafenele; zonele industriale in care se utilizeaza substante alunecoase.
R13 (> 35 °) unde sunt folosite cantitati mari de grasimi; zone de procesare a alimentelor.

Rezistenta la alunecare pentru zonele în care oamenii merg cu picioarele goale este impartita in categorii de la A, B pana la C.

A zone uscate in care oamenii se plimba desculti si vestiare.

B dusuri, bai, zone care inconjoara de piscine, piscina pentru copii, fundul bazinelor superficiale.

C zona de trecere in piscina, suprafete inclinitate ale bazinelor de inot

!  De mentionat faptul ca indicele de alunecare al cazilor de baie este R10 A+B (info: Kaldawei – Germania)

PEI

“PEI” este abrevierea Porcelain Enamel Institute. O evaluare PEI este acordata unui produs de categoria placilor portelanate pe baza duritatii glazurii sale. Aceasta duritate este determinata de producator folosind un test standardizat. Rezultatele acestui test vor determina buna utilizare a unui produs.

Este important sa retineti ca evaluarea PEI este rezultatul testarii numai a uzurii glazurii si nu a rezistentei la alunecare. De exemplu: imaginati covorul vechi pe podeaua bucatariei. În fata chiuvetei, aragazului / cuptorului si a frigiderului se va observa mult mai multa uzura decat în ​​alte zone ale bucatariei. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “puncte pivotante” si ele afecteaza si produsele din placi glazurate – desi la o rata semnificativ mai mica decat majoritatea altor placi de pardoseala.

Retineti aceste ratinguri PEI cand selectati o placa pentru proiectul de acasa

Rezistenta la abraziune EN ISO 10545-7
Rezistenta la abraziune este capacitatea suprafetei de a rezista la uzura cauzata de traficul pietonal sau de echipamentul mecanic. Actiunea de uzura este strans legata de materialul transportat la suprafata (apa, nisip, noroi etc.) si clasificat în cinci categorii în functie de zonele în care sunt utilizate:
Pentru placile glazurate, testul PEI este folosit pentru a vedea cum suprafata reactioneaza la miscarile circulare efectuate de masina.

PEI I – Trafic usor
Placile din acest grup sunt folosite de obicei pentru podele de baie rezidentiale.

PEI II – trafic moderat
Placile din grupul 2 pot fi folosite pe podele de interior, dar nu ar trebui folosite în zone cum ar fi bucatarii, caile de intrare si scarile care sunt supuse la abrazivi urmariti sau varsati.

PEI III – trafic moderat pana la greu
Aceste placi pot fi utilizate pentru orice aplicatie comerciala rezidentiala sau usoara. Singurul loc în care acestea nu sunt recomandate se afla în zonele comerciale cu trafic intens, cum ar fi bancile si restaurantele.

PEI IV – Trafic greu
Placile care se califica pentru Grupul 4 pot fi folosite pentru orice aplicatii comerciale si aproape toate aplicatiile comerciale. Aceste placi sunt suficient de durabile pentru a fi utilizate în zone de trafic atat de grele, cum ar fi mall-urile comerciale.

PEI V – trafic extrem de greu
Placile din grupul 5 sunt cele mai durabile si pot fi utilizate pentru toate aplicatiile rezidentiale, comerciale si chiar industriale, în care durabilitatea extrema este o necesitate.

Verificarea montajului si a calitatii aspectului placilor
Pentru verificarea placilor producatorul recomanda Conform standardului UNI 11493.2013 Standard, paragraful 5.2.2: “O suprafata acoperita cu pardoseala trebuie inspectata vizual la o distanta minima de 1,5 m la nivelul ochilor. Iluminare oblica nu este permisa. Efecte de suprafata care in aceste conditii nu ar putea fi detectate, nu trebuie considerate defecte.”

Variatia de tonuri de culoare
Culoarea umbrelor sau nuantele tuturor placilor variaza intr-o anumita masura, de la o bucata la alta, la fiecare fiecare lot fabricat.
Cel putin cateva piese din aceeasi lucrare ar trebui sa fie revizuite ori de cate ori este posibil pentru a determina variante de culori acceptabileare. Orice intrebari sau nelamuriri legate de selectarea placilor ceramice trebuie sa fie clarificate inainte de montaj si taiere.

V1 = aspect uniform al nuantelor culorilor
V2 = usor variat al nuantelor culorilor
V3 = variatie moderata a nuantelor culorilor
V4 = variatie intensa a nuantelor culorilor
Variatia variaza in functie de grafica si designul placilor fiind exclusiv o variatie in functie de tema colectiei.

Indecele antialunecare R 9 – R 13, sistemul de masurare panta,
Ramp Testing for (R) Ratings – DIN51130

Factorii anti-alunecare ilustrati se refera la rezultatele unei anti-alunecari
in conformitate cu standardele prescrise de norma germana DIN 51130 alunecarile sunt exprimate printr-un
R urmat de un numar de la 9 la 13, unde 9 indica cel mai mic nivel anti-alunecare si 13 cel maxim.
R 9 panta 6-10°, High Risk, Zone uscate Sali de intrare si scari cu acces direct din exterior; restaurante si cantine, magazine, cabinete si clinici, spitale,
scoli.
R 10 panta 10-19°, Moderate Risk, Zone care sunt aproape uscate. Bai si dusuri comune, bucatarii de la restaurante de mici deimensiuni; garaje si subsoluri
R 11 panta 19-27°, Low Risk, zone ocazional ude. Spatii de productie de alimente, bucatarii de la restaurante de dimensiuni medii, zone de lucru foarte murdare cu apa si noroi, ateliere, spalatorii, hangare.
R 12 panta 27-35°, Low Risk, zone comerciale ude. Spatii in care sunt procesate alimente cu continut ridicat de grasimi, cum ar fi produsele lactate si subprodusele acestora, uleiurile si carnea taiata; bucatarii In cazul in care se prelucreaza alimente cu continut ridicat de grasimi, cum ar fi produsele lactate si produsele secundare, uleiurile si carnea taiata; bucatarii de mari dimensiuni.
R 13 panta 35°, Low Risk, zone permanent ude Zone in care exista cantitati semnificative de grasimi sau unsori; spatii de procesare a hranei.

German National Standard test method; DIN51130
Rezistenta la alunecare pentru zonele în care oamenii merg cu picioarele goale este impartita in categorii de
la A, B, C.
A– zone uscate in care oamenii se plimba desculti si vestiare.
B – dusuri, bai, zone care inconjoara de piscine, piscina pentru copii, fundul bazinelor superficiale.
C – zona de trecere in piscina, suprafete inclinitate ale bazinelor de inot jacuzzi’s, gym showers
! De mentionat faptul ca indicele de alunecare al cazilor de baie este R10 (info: Kaldawei – Germania)

R-Value (Shod Foot) Pendulum Test Value (PTV)
R9 11-18
R10 18-34
R11 34-51
R12 51-70
R13 70+

ABC-Value (Bare Foot)
A 21-31
B 32-42
C 45+

Rezistenta la abraziune/tocire/frecare
PEI I – Zone cu trafic scazut
PEI II – Zone expuse la trafic mediu
PEI III – Zone expuse la trafic mediu-trafic intens
PEI IV – Zone expuse la trafic trafic intens
PEI V – Zone expuse la trafic trafic foarte intens

Bine de stiut cand sunteti in cautarea unor placi de calitate

Placile ceramice de calitate ce fac parte din colectiile Gresie Premium trebuiesc privite, atinse, admirate, tocmai de aceea am pus la dispozitia dvs. Showroom-ul care nu se inchide niciodata in care poti admira calitatea, rafinamentul si stilul italian, al celor mai prestigioase branduri italiene, deschis zilnic L-D 9-21.

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa alegi din cele peste 15.000 de modele de placi din colectiile noastre.

Cum se fabrica o placa 

Totul incepe cu o idee, se ia elementul din natura, daca este o marmura se ia un bloc, este sectionat in lastre de mari dimensiuni, se aleg cca 25 dintre acestea si reproduc cu ajutorul celor mai moderne tehnologii pana la cele mai mici detalii pe placi ceramice. O colectie are intotdeauna un grad de repetitivitate a decorului de cel putin 1 la 18.

Ce face ca o placa sa fie de calitate?

Decorul, nivelul de performanta al liniei tenologice, controlul de calitate al produsului.

Ce diferentiaza fabricile italiene respectabile?

Marketing-ul.

Cum alegem colectiile?

In fiecare an echipa Gresie Premium participa la cel mai titrat targ al producatorilor de placi ceramice CERSAIE unde stabileste noi contacte si deprinde cunostinte despre cele mai noi trenduri si solutii tehnice.

Ce trebuie stiut despre calitatea placilor

Toate fabricile in urma unui riguros proces de control al calitatii, certifica placile in functie de parametrii de referinta din specificatii. Exista 2 categorii principale

  • A/1 – fara compromisuri de calitate, corespunde specificatiilor din catalog.
  • B/MS/S/SE/Bulk – pot avea inperfectiuni ale suprafetelor, abateri de geometrie aceasta fiind cea mai cautata calitate pentru proiectele cu buget redus.

Trebuie avut in vedere atunci cand vrei sa obtii un pattern sau sa lansezi o comanda suplimentara faptul ca placile de calitate au Ton de culoare si Calibru specifice fiecarui lot de productie.

#calitate #modelenoi #designitalian #garantie

 

Instructiuni de montaj si certificari de garantie
https://gresiepremium.ro/wp-content/uploads/instructiuni.pdf

Certificare Origine EU
https://gresiepremium.ro/wp-content/uploads/367b445a-071a-4e7d-87b9-6cb6416bab4a.pdf

DOP
https://gresiepremium.ro/wp-content/uploads/43b3be0a-7f42-4b9e-a8b4-c5c902baf54e.pdf

Certificare USGBC
https://gresiepremium.ro/wp-content/uploads/3ac64de0-7625-4d26-a5b7-4517c0cb56da.pdf

Tile Terms


Adhesive – used for bonding tile to a surface.

Battiscopa – the Italian term for a bullnose trim piece.

Border – a strip of tile with design, texture or contrasting color that creates a design concept.

Breaking strength – the force needed to break a tile.

Brushed finish – a finish resulting from treating the stone surface with a coarse wire rotary brush.

Bullnose – a trim tile with a convex radius or finished edge on one side. Used for finishing top of wainscot, turning of an outside corner, or floor base.

Buttering or Back Buttering – The spreading of a bond coat on the back of a porcelain or ceramic tile immediately before the tile is installed.

Caulk – a soft, water resistant plastic material used for sealing joints.

Color Body Porcelain – porcelain tile in which the body of the tile is similar in color to the surface of the tile.

Cove – A trim tile with one edge a concave radius. Used to form a junction between the bottom wall course and the floor or to form an inside corner.

Cure – the time period that a tile installation setting material must be undisturbed and allowed to set for it to reach full strength.

Decorative tile – any tile face with a decoration on the surface.

Deep Abrasion Test – measures the resistance to abrasion of an unglazed tile.

Dry set mortar – cement based setting material for thin–bed installations.

Dynamic Coefficient of Friction (DCOF) – Slip resistance of a tile.

Epoxy adhesive – a two part adhesive system consisting of epoxy resin and epoxy hardener. Used for bonding ceramic tile or stone to backing material.

Epoxy grout – a two–part grout system consisting of epoxy resin and epoxy hardener. Made to have impervious qualities, stain and chemical resistant. Used to fill joints between tiles.

Field tile – the primary tile used to cover a wall or floor.

Floating – a method of aligning mortar with the float strips or screeds using a straightedge.

Floor tile – a ceramic tile or natural stone tile durable enough to withstand traffic and abrasion.

Frost resistant –Vitreous tile that absorbs .5% to 3%

Frost proof – impervious tile that absorbs 0% to 0.5%. Strongest tile for outdoor use.

Grout – silica sand, cement and chemical mix for filling tile joints. Available in a wide variety of colors.

Glazed tile – a tile that has an impervious facial finish composed of gaseous ceramic materials fused to the surface of the tile.

Granite – a natural stone more dense than marble. Granite is molten lava that never rose above the surface of the earth. It is extremely durable and holds a polish. Available in polished, honed or flamed (rough) surfaces.

Impervious tile – has water absorption of 0.5% or less.

Lappato – a semi-polished finish on the surface of the tile.

Levigato – a full-polish finish on the surface of the tile.

Limestone – sedimentary stone that could have fossils or shells. Usually comes with a honed (matte) finish. Not a wide variety of color; stones have little variety from piece to piece.

Listello – a decorative border, primarily for walls.

Marble – a natural stone product quarried from the earth. It gets a distinctive shine from the polishing process it goes through. Available in multiple finishes and a wide variety of colors.

Mastic – a ready to use organic glue.

Monocottura – method of producing tile by a single firing in which body and glazes are fired in kilns at temperatures over 2000 degrees.

Mosaics – ceramic, porcelain, glass, metal or stone tile mounted on mesh for ease of installation. May come in squares, octagons, hexagons or random shapes.

Mud – slang term referring to thick–bed mortar consisting of sand and cement.

PEI – classification of the resistance to abrasion of a glazed tile.

Porcelain tile – Characterized by a dense and impervious body generally made of the dust–pressed method.

Quarry tile – a slang term usually 6×6 impervious unglazed tile.

Sealer – a penetrate applied to prevent the absorption of liquids or other debris. Used with porous materials including: quarry tile, grout, and natural stone. Sealer is not necessary for glazed ceramic tile.

Slate – a natural material that is known for its dynamic colors and “earthy” appeal. Colors range from grey to purple to black. Slate is used outside as well as inside because of its natural look and wonderful colors.

Spacers – plastic pieces that are used in installation to evenly separate tile. Manufactured in various thicknesses and shapes.

Substrate – the underlayment for the ceramic tile installation.

Thin–set – term used to describe the bond coat in a thin bed installation. It is made of sand, cement and usually a latex additive.

Through Body Porcelain – porcelain tile in which the pattern on the surface of the tile goes through the body of the tile.

Tile – a ceramic unit, usually thin in relation to facial area. Made from clay or a mixture of clay and other ceramic material. Has a glazed or an unglazed face.

Travertine – similar composition to limestone but with holes created by hot springs. Colors include beige, red, yellow and brown, with some variation from piece to piece.

Trim pieces – various shaped of bases, caps, corners, moldings, angles, etc.

Tumbled – a finish achieved by placing stone tiles in a tumbling machine, sometimes with the addition of acids, to soften the edges and give the surface a worn look.

Unglazed tile – a hard, dense tile of uniform composition. No glaze.

Vitreous tile – has water absorption of more than 0.5%, but not more than 3%.

Wall tile – glazed tile with a body suitable for interior use. Not expected to withstand excessive impact or be subject to freezing/thawing conditions. It is not appropriate for use on a floor

Scule pentru taiere si gaurire placi ceramice dure