Placi Porțelanate sau Ceramică: care tip de placi sunt potrivite pentru dvs.?
Descoperiți asemănările și diferențele cheie dintre porțelan și plăcile ceramice, astfel încât să alegeți cea potrivită pentru următorul dvs proiect. Odată ce ați ajuns la o decizie, citiți cum să vă păstrați materialul ales ca nou pentru anii următori.
Când vă gândiți la o reîmprospătare a plăcilor pentru orice podea, perete sau blat, gama de porțelan sau ceramică este prima obtiune pentru aspectul lor clasic și aspectul curat. Proprietarii de case iubesc durabilitatea și versatilitatea, precum și varietatea de opțiuni de stil disponibile. În ciuda tuturor similitudinilor lor, însă, o serie de diferențe importante separă cele două tipuri de plăci pe bază de lut, de la porozitate și absorbție la durabilitate și costuri. Citiți mai departe pentru a explora avantajele și dezavantajele fiecăreia pentru a vă ajuta să faceti cea mai potrivită pentru casa sau proiectul dvs. Indiferent de modul în care o folositi – porțelan față de țigla ceramică – vă putem oferi sfaturi de întreținere, pentru a păstra fiecare aspect placut ca nou.
PLACILE PORTELANATE
Placile din portelan sunt realizate din argilă rafinată și alte elemente naturale. După ce a fost ars în cuptor, plăcile sunt fie lăsate în stare naturală, fie transformate pentru a arăta ca piatră, lemn, beton, dusumea, decor, mozaic, hexagon, 3D, terazzo travertin, marmura, granit sau alte materiale. Construcția pe bază de lut face faianța de porțelan un subtip de plăci ceramice; totuși, plăcile de porțelan au o construcție mai durabilă și o durabilitate mai mare decât soiurile din plăci ceramice non-porțelan. Proprietarii de case pot alege fie plăci de porțelan glazurate, neglazurate. Plăcile neglazurate sau pline portelanate colorat in masa au culoare care trece prin toată grosimea (spre deosebire de o glazură așezată pe partea de sus), făcându-le mai durabile și mai rezistente la uzura.
Cântărirea argumentelor pro și contra de placi de porțelan
Cunoscut ca cel mai durabil tip de faianță de pe piață, porțelanul este mai greu, mai dens, mai dur și mai puțin poros decât faianța ceramică. De asemenea, are o rată de absorbție foarte scăzută, ceea ce înseamnă că este practic imposibil de a provoca daune din cauza apei fiind impermeabila, chiar și după o expunere prelungită la apa. Această caracteristică o face o alegere ideală pentru băi, spații de spălare dusuri construite, terase, piscine și alte zone predispuse la umiditate. Deoarece plăcile de porțelan pot rezista la traficul greu sau trafic intens pe perioade lungi de timp, acestea funcționează bine ca și podele și materialele de blat sau zone cu trafic intens.
În ciuda durabilității și versatilității sale, porțelanul are două dezavantaje majore: prețul și ușurința tăierii. În medie, țigla de porțelan costă cel puțin 60% mai mult decât concurenții săi din ceramică. Datorită densității și durității sale, meserisii au nevoie de scule de taiere cu diamant si de inalta precizie taiere in mediu umed pentru a tăia curate prin material. Este preferată instalarea profesională pentru o finisare perfectă, cu plăci nedeteriorate. Dacă sunteți în căutarea unui proiect cu design si amenajare de inalta clasa placa ceramica gresie faianta portelanata este alegerea.
Întreținerea plăcilor de porțelan
În general, porțelanul este foarte iertător atunci când vine vorba de scurgeri murdarie și zgârieturi; este greu de deteriorat și relativ simplu de păstrat curat. Aspirarea si spalarea superficiala este suficienta pentru placa de porțelan o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de traficul pe care îl experimentează. O dată pe lună, utilizați o soluție de oțet și apă sau un produs de curățare profesionala prietenos cu plăcile pentru a elimina murdăria și acumularea zilnică. Dacă aveți gresie, utilizați un mop. Dacă aveți o placa neaglazurata sau texturată, curatati cu o perie moale. Aveți grijă să evitați utilizarea produselor pe bază de ulei, ceară, a produselor abrazive și a oricăror substanțe care conțin înălbitor sau amoniac. Clătiti cu apă fierbinte și uscați bine cu un prosop sau cu o cârpă din microfibră.
PLACĂ CERAMICA
Placile ceramice nu sunt la fel de durabile ca porțeleanul, iar proprietarii de case trebuie să elimine rapid scurgerile mucegaiul infiltratiile datorită ratei de absorbție relativ ridicate. Cel mai bine este să evitați utilizarea plăcilor ceramice în zonele expuse la umiditate, cum ar fi dușul și terasa. De asemenea, datorită în parte tendinței sale de absorbție a umezelii, plăcile ceramice necesită curățare săptămânală adâncă, spre deosebire de lunar.
PLACILE CERAMICE SI INCALZIRE IN PARDOSEALA
Placile ceramice portelanate sunt alegerea pentru incalzirea in pardoseala, placile ceramice neportelanate nu sunt recomandate pentru astfel de aplicatii.